chakra's

Misschien heb je je yoga leraar weleens over chakra’s horen praten. In zowel de Yoga als de Ayurveda wordt er veel gewerkt met chakra’s. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? En hoe kan je hiermee aan de slag? In deze blog hebben we het over wat chakra’s zijn en de wetenschap er omheen. We bespreken de belangrijkste chakra’s en we kijken hoe je er mee aan de slag kan.  

Chakra’s, waar hebben we het eigenlijk over?

Misschien heb je je yoga leraar weleens over chakra’s horen praten. In zowel de Yoga als de Ayurveda wordt er veel gewerkt met chakra’s. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Chakra (of चक्र cakra) kan vanuit het Sanskriet het beste vertaald worden met ‘wiel’ of ‘cirkel’. Je kan de chakra punten dan ook zien als een soort centra van energie, als het ware knooppunten waar verschillende energiebanen kruisen. Er zijn meer dan 100 van deze chakra’s in je lichaam, maar de 7 grootste (en bekendste) bevinden zich langs de wervelkolom. Als het gaat over chakra’s bedoelen we meestal deze 7. Wat leuk is, is dat de energie op deze plekken inmiddels ook is gemeten, energie meten is immers gewoon natuurkunde, zie bijvoorbeeld dit onderzoek uit 2013 uit de Journal of Consciousness Exploration & Research over ademhaling en meditatie en het effect op de energie (en chakra’s) in het lichaam. Er zijn daarnaast interessante onderzoeken gedaan door bijvoorbeeld dr. Joe Dispenza over het effect van meditatie op deze energie (zie bijvoorbeeld zijn boek “Becoming Supernatural” en deze pagina waar hij e.e.a. toelicht).

Energie laten stromen

We kunnen dus aantonen dat de energie er is, maar wat kunnen we hier dan mee? Het uitgangspunt van het werken met de chakra’s vanuit de Yoga en Ayurveda is dat als de chakra’s in balans zijn de energie goed kan stromen. Er wordt dan geen energie geblokkeerd, maar er zijn ook geen plekken waar juist te veel energie aanwezig is. Als je energie goed in balans is ben je gezond, zit je goed in je vel en kan je (uiteindelijk) leven vanuit “a state of bliss”, het ultieme doel voor een yogi.

De chakra’s in balans brengen

Heel boeiend allemaal, maar de grote vraag is natuurlijk hoe je ze weer in balans brengt. Dit kan door Yoga, aan de slag te gaan met de uitdagingen die elk chakra met zich meebrengt en door voeding (met Ayurveda). In mijn coaching sessies maak ik op verschillende manieren gebruik van deze ideeën. Soms kan een lichamelijke klacht mij iets leren over waar er iets stagneert, soms kan juist een wens om ergens aan te werken worden opgelost met beweging en weer terug in je lijf te gaan. Het meest simpele voorbeeld daarvan is een diepe ademhaling om weer terug te keren in je lichaam. Lees hier meer over yoga coaching.

Chakra’s en hun eigenschappen

Aan de chakra’s worden bepaalde eigenschappen toegekend, die je kan gebruiken om mee te werken. Door Anodea Judith (Ph.D), een Amerikaanse psycholoog en yoga docente, is veel onderzoek gedaan naar de persoonskenmerken van de verschillende chakra’s. Op deze manier heeft ze een link gelegd tussen de chakra’s en het westerse psychologie model, dat ze onder andere uiteenzet in het boek “Eastern mind, Western body”. Hoewel dit natuurlijk niet wetenschappelijk aantoont dat bepaalde plekken in je lichaam daadwerkelijk bepaalde eigenschappen en emoties kunnen beïnvloeden, is het wel ontzettend interessant hoeveel er daadwerkelijk overeenkomt met ons westerse psychologie model.

De belangrijkste 7 chakra’s

Wat zijn die eigenschappen dan? Hieronder vind je een korte omschrijving van de 7 belangrijkste chakra’s.

chakra's

Muladhara Chakra

Muladhara is te vertalen met “wortel” of “basis” en dit chakra bevindt zich dan ook aan de basis van je ruggenwervel. Het is het chakra dat wordt geassocieerd met gronden, veiligheid en het zijn hier op aarde. De energie in dit chakra zorgt voor stabiliteit, een veilig gevoel en zekerheid. De uitdaging van dit chakra is dan ook het overwinnen van jouw angsten. Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken in de buik en in het eerste levensjaar.  

Svadhisthana Chakra

Svadhisthana kan worden vertaald met ‘eigen zelf’, maar ook met  Het sacraal chakra wordt geassocieerd met bewustzijn, plezier maken, voelen, seksualiteit, eigenwaarde en flowen. De energie in dit chakra zorgt voor plezier en blijdschap. De uitdaging van dit chakra is om schuldgevoelens en/of verdoofdheid te overkomen. Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken tussen een half jaar en 2 jaar.

Manipura Chakra

Manipura wordt vertaald met ‘stad van juwelen’. Het zonnevlecht chakra bevindt zich iets boven je navel. Dit chakra wordt geassocieerd met wilskracht, kracht, autonomie en zelfbeheersing. De energie van dit chakra zorgt voor empowerment. De uitdaging van dit chakra is om schaamte en twijfel te overkomen. Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken tussen anderhalf jaar en 3 jaar (yes, de peuterpubertijd).

Anahata Chakra

Anahata betekent “ongebroken” of “ongeschonden” en het Hartchakra bevindt zich ter hoogte van je hart (maar dan in het midden van je borst). Dit chakra wordt geassocieerd met liefde voor jezelf, liefde voor anderen, eenheid, acceptatie voor dingen zoals ze zijn, reflectie en persoonlijke ontwikkeling. De energie in dit chakra brengt liefde. De grootste uitdaging van dit chakra is rouwen (in de breedste zin van het woord). Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken tussen drie en 7 jaar.

Aan de slag met dit chakra? Bekijk het Home Retreat dat helemaal in het teken van het hart staat hier.

Vishudha Chakra

Vishudha betekent “puurheid’ en het keelchakra bevindt zich ter hoogte van je keel. 

Dit chakra wordt geassocieerd met communiceren (praten, maar ook luisteren), het uitten van creativiteit, de waarheid, het laten spreken van je hart. De energie van dit chakra brengt (het uitten van) creativiteit. De uitdaging van dit chakra is het doorzien van alles wat niet de waarheid is. Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken tussen 7 en 10 jaar.

Ajna Chakra

Ajna kan worden vertaald met het derde oog of het goddelijk oog. Dit derde oog chakra bevindt zich ongeveer tussen je wenkbrauwen (net iets hoger) en wordt geassocieerd met intuitie, visie, dromen, nieuwe ideeën en goed voorstellingsvermogen. De energie van dit chakra zorgt voor een heldere geest. De uitdaging is illusies los te kunnen laten.

Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken in onze tienerjaren. 

Sahasrara Chakra 

Sahasrara betekent “duizendvoudig” en het kruinchakra bevindt zich boven je hoofd. Dit chakra wordt geassocieerd met spiritualiteit, bewustwording en innerlijke wijsheid. De energie in dit chakra zorgt voor eenheid en bevrijding. De uitdaging van dit chakra is je losmaken. Anodea Judith koppelt vanuit psychologisch perspectief dit chakra met ontwikkeling die we doormaken als jongvolwassene. 

Heb je hier nog vragen over? Ik hoor het altijd graag!

Ik hoor heel graag of je bent gaan oefenen en hoe jij dit hebt ervaren. Laat het me ook vooral weten als je nog vragen hebt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *